Румъния и България постигнаха споразумение с Австрия  за присъединяване към

...
Румъния и България постигнаха споразумение с Австрия  за присъединяване към
Коментари Харесай

Румъния и България постигнаха споразумение с Австрия за присъединяване към европейското Шенгенско пространство

Румъния и България реализираха съглашение с Австрия  за присъединение към европейското Шенгенско пространство за  свободно придвижване по море и въздух  през  март 2024 година, заяви румънското държавно управление, представено от Агенция Франс Прес.

" След 13 години Румъния най-сетне ще се причисли към Шенген! Имаме политическо съглашение за това ", написа румънският министър председател Марсел Чолаку във Facebook.

Според Румъния е реализирано " политическо съглашение " сред трите страни за разширение на зоната " до въздушните и морските граници " на Румъния и България " от март 2024 година ".  Въпросът за отварянето на сухопътните граници е отсрочен до разискванията, които ще се проведат през идната година.

Австрия, която преди година  наложи несъгласие  на влизането на двете страни, при започване на декември показа концепцията за това, което назова " Въздушен Шенген ". Тя съобщи, че е подготвена да смекчи разпоредбите, регулиращи въздушния трафик за България и Румъния, в случай че Брюксел укрепи външните граници на Европейски Съюз. Румъния и България, и двете членки на Европейски Съюз от 2007 година, бяха отхвърлени в края на 2022 година от голямата зона, в границите на която повече от  400 милиона души могат да пътуват свободно без надзор на вътрешните граници.  На молбите им бе наложено несъгласие от Австрия, която от години се оплаква, че би трябвало да се помирява с непропорционално огромно количество незаконна имиграция вследствие на неприятно предпазените външни шенгенски граници. Шенгенското пространство е основано през 1985 година и включва 23 от 27-те държави-членки на Европейски Съюз, както и техните асоциирани съседи Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР